![](/media/lib/239/n-krzemowaanoda-bc3f64d60e89292015d1d9858074f838.jpg)
Wydajna krzemowa anoda dzięki grafenowym klatkom
9 lutego 2016, 11:36Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda oraz SLAC National Accelerator Laboratory opracowali technologię, która umożliwi stworzenie efektywnej krzemowej anody. Taka anoda może potencjalnie przechowywać 10-krotnie więcej energii niż współczesne anody
![](/media/lib/87/n-zanieczyszczenie-b01eaebea788845435279535a8d193f8.jpg)
Bezpośrednia konwersja CO2 do metanolu
28 stycznia 2016, 10:42Po raz pierwszy w historii wykazano, że wychwycony z powietrza dwutlenek węgla można za pomocą homogenicznego katalizatora bezpośrednio zmienić w metanol. Z jednej strony usuwamy więc z atmosfery szkodliwy gaz cieplarniany, z drugiej - otrzymujemy paliwo, które może być alternatywą dla paliw kopalnych.
![](/media/lib/237/n-mucholowka-9e81106e32c230df9ea457146fe27bc6.jpg)
Licząca muchołówka
26 stycznia 2016, 11:02W jaki sposób owadożerna muchołówka amerykańska (Dionaea muscipula) decyduje, kiedy zamknąć liście pułapkowe i zacząć wydzielać enzymy trawienne? Okazuje się, że roślina liczy do co najmniej dwóch.
![](/media/lib/147/n-carcinus-maenas-833421f464f871a9012b22712575fd49.jpg)
Połączyli związki z alg i skorupiaków i uzyskali nowy opatrunek
25 stycznia 2016, 15:14W laboratorium Uniwersytetu w Bolton powstał materiał opatrunkowy z włókna kompozytowego. Alchit, bo o nim mowa, stanowi połączenie kwasu alginowego [składnika ścian komórkowych wielu glonów i trawy morskiej] oraz chitozanu z pancerzyków skorupiaków.
![](/media/lib/96/n-tran-w-kapsulce-18baac2ede7ed642dfc3eede4f0d050d.jpg)
Omega-3 decydują, czy witaminy B spowolnią spadek funkcji poznawczych
20 stycznia 2016, 12:00Wcześniej ustalono, że suplementacja witaminami B spowalnia spadek zdolności poznawczych u starszych osób z problemami pamięciowymi. Teraz okazało się, że wyższy poziom kwasów omega- 3 w organizmie wzmaga skutki działania witaminy B.
![](/media/lib/236/n-maka-z-kawy-f11456e7b321f0dd9bd2540f2003b81c.jpg)
Mąka z kawy - (jeszcze) zdrowszy sposób na kawę
8 stycznia 2016, 13:30Mąka z palonych krócej i w niższej temperaturze, a następnie zmielonych w obecności ciekłego azotu ziaren kawy zawiera więcej kwasu chlorogenowego, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się prozdrowotne właściwości kawy.
![](/media/lib/111/n-rak-piersi-4be0153bf6db62748885f14eebf7fffa.jpg)
Słodka droga do raka piersi
7 stycznia 2016, 14:12Wysoka zawartość cukru w zachodniej diecie zwiększa ryzyko raka piersi i jego przerzutów do płuc.
![](/media/lib/108/n-ibuprofen-6acc517431727226de2eda22d7af5859.jpg)
Działanie środków przeciwbólowych zależy od mikrobiomu
5 stycznia 2016, 11:37Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) zmieniają skład mikrobiomu jelitowego, co wpływa na sposób ich metabolizowania i ograniczenie skuteczności.
![](/media/lib/235/n-produkcja-i-dzialanie-kapsulek-3175e2cdf4156ef992b777173745a983.jpg)
Kapsułki z wyspami trzustkowymi dla cukrzyków
30 grudnia 2015, 07:22Międzynarodowy zespół opracował nowy sposób konserwacji, dostarczania i ochrony wysp trzustkowych w organizmie biorcy. Dzięki urządzeniu mikroprzepływowemu są one enkapsulowane w hydrożelu kwasu alginowego (kwas ten jest składnikiem ścian komórkowych wielu alg i trawy morskiej).
![](/media/lib/234/n-krem-87e16ca246f3ee6e836e74e8d3a84775.jpg)
Składnik kremów działa jak ograniczenie kalorii
17 grudnia 2015, 11:19Alantoina, która powstaje z kwasu moczowego w korzeniach fasoli czy kasztanowca i jest stosowana w wielu kremach przeciwstarzeniowych, naśladuje skutek ograniczenia spożycia kalorii i wydłuża życie nicieni C. elegans nawet ponad 20%.